Zoveel liefde voor de saxofoon, jazz en blues

Emmanuel wil graag doorgroeien...
In gesprek met docent en leerling

Arjen van El is saxofonist, docent en cultureel ondernemer. Hij is actief met optredens samen met professionele jazzmuzikanten. Lokaal, landelijk en internationaal. Emmanuel Martirosian is 14 jaar en leerling van Arjen.

Lesgeven is een van mijn passies
“Ik doe dat iedere dag met veel plezier en geniet van de energie van kinderen en jongeren die hun instrument leren spelen. De kracht die uit muziek maken voortkomt is ongelofelijk. Ik heb niet zo vaak leerlingen die ondersteund worden door Stichting Leergeld of TOF Deventer. Ik houd het altijd wel in mijn achterhoofd. Het is belangrijk dat er die mogelijkheid er is om bijzondere talenten een extra steuntje te kunnen geven.”

TOF ondersteunt
De Stichting TOF ondersteunt op veel verschillende manieren. Arjen vervolgt. “Emmanuel had al les en werd gesteund door TOF voordat hij bij mij kwam. Hij is in de afgelopen drie jaar enorm gegroeid.” De ouders van Emmanuel komt uit Armenië. Zijn vader overleed toen hij nog jong was, dus zorgt zijn moeder voor hem en zijn twee zussen. Hij is met muziek opgegroeid en nu krijgt hij een extra kans voor de ontwikkeling van zijn talent. Emmanuel. “Ik speel de altsaxofoon en houdt het meest van jazz en blues.”

Hoe werkt het met talent?
Hoe weet je of een leerling talent heeft? Arjen: “Het is niet altijd meteen zichtbaar. Meestal bij de 2e of 3e les wordt het voor mij duidelijk en voelbaar. Maar ik heb eerder meegemaakt dat een leerling met veel aanleg toch op een gegeven moment een plafond bereikt. Je hebt soms te maken met invloed van de puberteit of met fysieke beperkingen.” Over Emmanuel zegt hij: “Hij is motorisch ontzettend sterk. Hij beweegt zijn vingers snel en gemakkelijk. Vanuit zijn cultuur en achtergrond is er een zekere prestatiedrang maar hij kan daar goed mee omgaan.” Voor de auditie voor TOF  had Emmanuel de opdracht om een solo van een bekende saxofonist te beluisteren en na te spelen. Dat is helemaal niet zo eenvoudig zonder bladmuziek. 

Bijzonder gemotiveerd
Arjen vertelt: “Emmanuel speelde altijd vrij luid. Daar hebben we het over gehad natuurlijk. Na de zomervakantie lukte het hem ineens om op een andere manier te spelen, met meer dynamiek. Dat is heel bijzonder.” Hij mocht van zijn moeder geen lessen volgen tot de zomer. Arjen: “Online lesgeven is verre van ideaal, maar toch…” 
Emmanuel: “Op een gegeven moment verveelde ik me en ben ik op internet gaan zoeken naar saxofonisten en nummers waar ik van kon leren. Het is gelukt! Na de vakantie ging het een stuk beter.” Emmanuel kan goed leren en wil graag voor arts studeren. “Ik wil graag mensen helpen. Maar daarnaast ga ik zeker spelen in een band of trio. Dat vind ik belangrijk voor mezelf. Daarvoor ga ik door. Het voegt echt iets aan mijn leven toe. Misschien wil ik ook wel eens een tenorsaxofoon uitproberen.”

Auditie doen
Er zijn regelmatig audities voor TOFfe parels om voeling te houden met hun ontwikkeling. Voor Emmanuel was het alweer een tijd geleden en dus op een late vrijdagmiddag begin november is de auditie voor Emmanuel in de Fermerie. Ook Paul Beugels, oud muziekdocent en saxofonist in Hoofddorp (inmiddels verhuisd naar Deventer) meldt zich voor de beoordeling van Emmanuel. Wim Fiselier is er namens het bestuur. Hij is aanspreekpunt voor TOFfe parels, hun ouders en de docenten. Arjen legt uit wat ze gaan doen. Want ja ook een improvisatie staat, naast de stukken die Emmanuel van het blad speelt, op het programma. Het gaat over timing, volume, frasering en articulatie.  Arjen vertelt hoe lastig het is om elkaar op te volgen tijdens zo’n improvisatie. “Je moet goed luisteren en er direct zijn!” Hij begint, Emmanuel volgt en die geeft een seintje aan Paul, die direct reageert. Wat is dat genieten. De klanken, de passie en liefde voor de muziek en een leerling die zich helemaal op zijn plek voelt.
En de ondersteuning van ze TOFfe parel gaat door.
 

meer voorbeelden
Zoveel liefde voor de saxofoon, jazz en blues