Zingen vind ik heerlijk, songwriting ga ik leren!

Dankzij TOF mocht Sascha auditie doen bij ArtEZ…
Sascha Ankersmit is 17 jaar en zingt al sinds haar 12e. “Ik kan goed zingen en vind het leuk. Ik kan me door te zingen even helemaal op iets anders focussen dan wat ik meestal op een dag doe. Ik zing graag popmuziek. Ik ben begonnen als kind en zat drie jaar in de Popshop! (een groepsles) bij zangdocent Annemiek Harreman. Nu heb ik solo zangles bij haar.” Sascha kiest zelf de liedjes die ze wil zingen. “Ik vind idontwannabeyouanymore van Billie Eilish, Medicate van Gabbie Hannah en Motherland van Natalie Merchant erg fijn om te zingen. Inmiddels heb ik ook zelf al een lied geschreven.” Annemiek heeft het eerste contact gelegd met TOF. Ze vertelt. “Sascha is écht getalenteerd en ook technisch is ze heel goed. Nu werken we aan meer diepgang. Bijvoorbeeld waar gaat het nummer over, welke emoties voelt ze daarbij en kan ze een verbinding maken met de tekst. Ze weet zelf goede nummers uit te kiezen. Songs die bij haar passen. En ze kent in no-time haar teksten.” Annemiek vervolgt. “Het afgelopen halfjaar was niet gemakkelijk voor jongeren door het coronavirus en de lockdown. Dat merk ik bij al mijn leerlingen.”

Sascha: “Gelukkig kreeg ik de afgelopen maanden wel 1-op-1 lessen. We hadden genoeg oefenruimte om de voorschriften van het RIVM op te volgen. Dankzij TOF kon ik auditie doen bij zangdocent Zosja El Razir (hoofd afdeling Lichte Muziek van het conservatorium ArtEZ-Zwolle). Annemiek ging mee. Van Zosja kreeg ik tips en adviezen. Ik heb voor haar mijn eerste eigen liedje gezongen, dat vond ik heel bijzonder. Ik heb veel van deze auditie opgestoken. Nu weet ik waar ik nog aan moet werken en wat er nodig is voor toelating.” Sascha heeft nog even de tijd tot haar eindexamen op het gymnasium volgend jaar. “Voor mijn leeftijd heb ik een mooi laag register, zo vertelde Zosja mij. Naast singer-songwriter worden en oefenen met schrijven kan ik bijvoorbeeld ook werken aan belten. Dat is hoog zingen in de spreekstem, zoals je in de popmuziek vaker hoort.” Annemiek vult aan. “Het is belangrijk om dat goed te doen anders word je stem te veel belast. Wij zijn in onze cultuur niet zo gewend om te schreeuwen. Belten wordt ook krijsend zingen genoemd, dus dat is best een uitdaging. Er is tijd en ruimte voor Sascha om dat ook te leren.”

Dankzij TOF kreeg Sascha 20 extra zanglessen om aan de slag te gaan met haar talent en zich verder te ontwikkelen.  “Ik ga binnenkort starten met lessen songwriting. Ik heb er zin in!” Ook Annemiek is blij met deze nieuwe kansen. “Ik begeleid haar graag bij de volgende stappen. Ze heeft zelf soms niet door hoe goed ze is. Het gaat haar gemakkelijk af. Juist nu zijn er kansen om verder te groeien en ervaring op te doen. Fijn dat TOF in deze fase betrokken is en haar wil ondersteunen!” Meer info 
Foto: Visual Impact

meer nieuws
Zingen vind ik heerlijk, songwriting ga ik leren!