Even terugblikken op het werk van Stichting TOF

In gesprek met Marion van Veen van Studio Danzo Deventer
De Stichting TOF Deventer gaat stoppen met het individueel ondersteunen van jonge talenten op het gebied van kunst en cultuur. In de afgelopen 11 jaar kreeg een behoorlijke groep (aantal noemen?) talentvolle kinderen en jongeren in Deventer een kans zich te ontwikkelen. Dat varieerde van extra lessen, een vooropleiding tot deelname aan het Nationaal Kinderkoor of de voorbereiding op een professionele kunst, muziek- of dansopleiding. Ook voor diegenen die geen vakopleiding wilden volgen is de ontwikkeling van zijn of haar talent belangrijk geweest. Ze hebben geleerd dat ze veel meer kunnen dan ze denken én ze hebben gewonnen aan zelfvertrouwen ook op andere gebieden in het leven.

Veel kinderen en jongeren komen hier dansenMarion van Veen leidt Studio Danzo en heeft samen met haar docententeam al heel wat lessen gegeven en bijzondere optredens verzorgd. “We beginnen al bij de peuters.” Marion geeft haar passie voor dans graag door aan een hele grote groep kinderen en jongeren. “We hebben in totaal zo’n 400 leden.” In de afgelopen jaren heeft ze zich een aantal malen gemeld bij TOF Deventer voor een financiële ondersteuning voor een van haar leerlingen. Marion is enthousiast en vertelt: “Dat was iedere keer weer een hele fijne samenwerking. De Stichting pakte het altijd grondig aan, dus er werd een auditie georganiseerd met een specialist van buiten om te zien of de leerling inderdaad talent had. Ook is er een check op de financiële situatie van de ouders of verzorgers van de leerling.” Voor deelname is het uitgangspunt 130% van een bijstandsuitkering.

Plezier, ambitie en de volgende stap
Bij Danzo hebben er regelmatig jongeren les die de ambitie hebben om na hun middelbare school een dansopleiding (kunstvakonderwijs) te gaan volgen Eén van die leerlingen is op dit moment Carlita. Marion: “Zij woonde toen ze hier kwam bij haar opa en oma. Dansen was en is voor haar heel belangrijk. Zij kon zichzelf ontdekken en haar passie en vaardigheden groeiden. Dankzij TOF kreeg zij vanaf het begin extra lessen. Zij wilde na 6 jaar meedoen aan de TOPSTROOM. Omdat ze zo gedreven en serieus was en ze haar talent verder ontwikkelde besloot TOF de ondersteuning te verlengen.” Met de steun van TOF kon ze extra uren maken in het weekend bij TOPSTROOM. Marion vervolgt. “Bij TOF was er ook echt aandacht voor Carlita – voor wat echt belangrijk voor haar was en dat het dansen haar meer zelfvertrouwen en meer kansen in het leven bracht.” Zij heeft een prachtige ontwikkeling doorgemaakt en start in september bij een dansopleiding: Creative Contemporary bij Rijn IJssel.”

Blijven dansen…
TOF sprak altijd over TOFfe parels en die parels kom ik regelmatig tegen. Voor diegenen die het thuis minder breed hadden was TOF er gelukkig. Voor leerlingen die uit gezinnen komen met minder financiële draagkracht is er nog steeds de Stichting Leergeld. Ik zie wat dansen de kinderen en jongeren kan brengen. Voor ons is het fijn als we geen leerlingen hoeven buiten te sluiten. Dansen met plezier is waar ik met al onze leerlingen van klein tot groot aan werk…” 
Foto: links staat Carlita
 

meer nieuws
Even terugblikken op het werk van Stichting TOF